Yapay Zeka Nedir ve Gelecekte Yapay Zeka'yı Neler Bekliyor?

By | Cumartesi, Aralık 20, 2014 Leave a Comment

Yapay zeka (İngilizce: Artifical Intelligence) insan beynini analiz ederek, bunu programlanabilen cisimlerde uygulamaktır. Yapay zekanın en basit tanımı ise: "Kendi kendine öğrenen algoritmalardır*." Yapay Zeka'yı gelecekte neler bekliyor? Robotlar hayatımızı nasıl etkileyecek? Gelin birlikte merak edilenleri keşfedelim.

Yapay Zekanın Tarihi

deep blue vs garry kasparov chess
Deep Blue vs Garry Kasparov
Yapay Zekayı bilim kurgu filmlerinden duymuş, görmüş olsak da ilk yapay zeka uygulaması IBM firmasının geliştirmiş olduğu satranç oynayabilen bir bilgisayardır. Deep Blue adındaki bu bilgisayar
dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenmişti. Buna Kasparov da inanamamıştı. Bununla birlikte yapay zekaya olan eğilim arttı. 2000 yılında Honda firması Asimo robotunu çıkardı. Asimo tıpkı insan gibi kolları bacakları olan uzaylıya benzeyen bir robottu. Asimo konuşabiliyor, yürüyordu. Bununla birlikte insanlar robotlar ile ilgilenmeye başladılar ve yapay zeka gelişmeye başladı. Şu an bir çok robot üzerinde yapay zeka uygulamaları deneniyor ve gerçekten çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. Müsabakaya ait videoyu izleyebilirsiniz.




Yapay Zeka, İnsan Zekasına Yakın Bir Hale Gelecek mi?

Şu an hepimizin bildiği gibi Yapay Zeka sınırlandırılmış durumda. İnsan beyninin özelliklerinin çok azını yapay zeka ile uygulayabiliyoruz. Bunun çeşitli nedenleri var:

>İnsan beyni mucizevi bir şekilde bir çok işi aynı anda yapabilen bir yapı
>Yapay Zeka uygulamalarına yeni yeni önem verilmeye başlanıyor
>Alt yapı yetersizliği

İnsan beyni aynı anda farklı nesneleri tanımlayabiliyor. Yani paralel bir şekilde çalışıyor. Fakat robotlara baktığımızda örneğin odadan içeri girdiğinde bir nesneyi tanımlamak için başta onun enini boyunu ölçüyor ve veri tabanındaki objeler ile karşılaştırıyor. Bu işlemi yaparken başka bir iş yapamıyor. O yüzden şu an için teknoloji insan zekasına yaklaşmıyor bile. Bunun için paralel şekilde hızlı kararlar veren kodlara ihtiyaç var.

Diğer yandan baktığımızda robotların hisleri ve duyguları yok. Onlar için her şey 0 ve 1 lerden oluşuyor. Bir şey ya vardır ya yoktur onun ortası yok onlar için. Şu an için insanın öğrenme sürecinin yazılıma aktarılması mümkün değil gibi görünüyor. Bunun için yeni buluşlara, teknolojilere ihtiyaç var. Bu buluşlar için ülkeler büyük bütçeler ayırıyor.

Amerika gibi bilişime önem veren ülkelere baktığımızda bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Çünkü gelecek bunlar üzerine kurulacak.

Gelecekte Neler Olacak?

İnsan beyninde yaklaşık olarak 100 milyar nöron bağlantısı vardır. Bunların asgari hesap gücü saniyede 10 katrilyon(10^15) tir. 2025 yılında bu rakamlara erişilecek diye tahmin ediliyor. Yani 2030 yılları civarında robotlar hayatımızın içine girecek. Her şeyde onlardan yardım alacağız. Hayat kolaylaşacak teknoloji çok fazla artacak. İnsan gücü neredeyse hiç kullanılmayacak. Robotlar yapay zeka sayesinde evimizde bize hizmet edecek.

Türkiye'de bu sektör gelişir mi gelişmez mi bilinmez. Bizde çok güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Değerli yorumlarınız benim için çok önemli.


-------------------------------------------------------------
*algoritma: bir problemi çözmek için çizilen yol
-------------------------------------------------------------

Kaynaklar:
-->Wikipedia
-->Turkcell Dergi




Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: