Küçük, Küçük, Daha Küçük | Nano Teknoloji

By | Salı, Aralık 23, 2014 Leave a Comment

Richard Feynman bir konferansı sırasında o ünlü soruyu sormuştu:
Bir makineyi ne kadar küçültebilirsiniz?
Richard Feynman Kuantum Elektrodinamiği
Richard Feynman
Nanoteknolojinin doğuşunda Richard Feynman önemli yer oynar.

Richard Feynman Kimdir?

Richard Feynman ünlü fizikçi, nobel fizik ödülü sahibi, kuantum elektrodinamiği hakkında ve birçok konuda çalışmaları olan biridir.

 Nedir bu Nano Teknoloji?

Nano Yunanca cüce anlamını taşır. Cüce Teknoloji yani küçük boyutlarda teknoloji olarak kullanılır. Geçmiş senelerde bilgisayarlar oda büyüklüğünde idi. İki sayının toplamını yapabilmek için saatler gerekiyordu. Ama şu an teknolojinin geldiği boyuta baktığımızda artık herkesin elinde bir "akıllı telefon" var. Telefonlar hesap makinesi görevi görüp işlem yapınca kimse şaşırmıyor. Teknolojiye çok çabuk alışıyoruz. Şu anki telefonların hepsi birer bilgisayar görevi görüyor. Nano teknoloji sayesinde bilgisayarlar cebimize kadar girdi. 

Su Geçirmeyen Eldivenler, Leke Tutmayan Kumaşlar

İşte bunların hepsi nano teknoloji. Televizyonlarda çıkan ürün tanıtım ve satışı yapan programları izlemeyi küçüklüğümden beri sevmişimdir(Top Shop vb.). Geçen izlediğimde bir ürünün tanıtımını yapıyorlardı. Bir sprey. Spreyi herhangi bir cismin üzerine sıkıyorlar ve o cisim artık su geçirmeme, leke tutmama özelliğine sahip oluyor. Ve uzun süre de kullanılabiliyor. Bu müthiş bir şey. Tabiki bu nanoteknoloji sayesinde mümkün oluyor. Teknik detayları ile kafa bulandırmak istemiyorum. 

Düşünüldüğünde ileride bu sayede birçok alışkanlığımız değişebilir. Belki kumaşlarımız hiçbir zaman leke tutmayacak ve deterjan ihtiyacı ortadan kalkacak ve bu sayede çevre kirlenmesi önlenmiş olacak. Bunun gibi bir çok senaryo düşünülebilir. 


  >Buraya Bakabilirsiniz:    Bilgisayarların Geleceği

Sağlık Sektörüne Büyük Yatırım

Kum tanesi boyutunda bir hap düşünün. Ne işe yarayabilir? Aklınıza bir şey gelmiyor olabilir. Bugün bir antibiyotik bile büyük boyutlarda olmasına rağmen iyileştirme yönünden çok da güçlü değildir. Ama bu kum tanesi boyutundaki hap sayesinde, vücudunuzda olup biten her şeyi akıllı telefonunuza bildirim olacak almak ister misiniz? Bu ileride mümkün olacak ve bunun çalışmaları da sürüyor. Hapın ismi çipli hap diğer bir adıyla akıllı hap. Amerika'da kullanımına ise 2012 yılında FDA* tarafından onay verildi. 

Daha çarpıcı bir örnek olarak 100 nanometrenin altında haplar üretilecek ve haplar kanserli hücreleri tanıyacak ve sadece onlara girecek. Sonrasında bir bomba gibi kanserli hücreleri infilak edecek. Burada önemli olan sağlıklı hücrelerin zarar görmemesi. 

Bunları düşündüğümde ağzım açık kalıyor diyebilirim. Fakat çok yakın bir zamanda bu teknolojilerin hepsini görüyor ve kullanıyor olacağız.

Sizler Nano Teknoloji konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınız benim için çok değerlidir.




*Amerika Gıda ve İlaç Dairesi



Kaynak:







Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: