Drone Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

By | Çarşamba, Şubat 04, 2015 Leave a Comment

Blogumun büyük bölümünü gelecekteki teknolojilere ayırıyorum. Bu yazımın konusu da gelecekte birçok alanda kullanılması beklenilen bir araç. Drone.

Drone Nedir?

Drone, en basit tanımıyla 4 tane pervanesi olan insansız hava aracıdır. Genellikle insanlar ilk gördüğünde Drone'ları oyuncak zannederler. Fakat geleceğe baktığımız zaman birçok alanda  Drone'ların kullanılacağını öngörebiliyoruz. Aşağıda da Türkiye'de satışı olan bir Drone görmektesiniz. Parrot AR Drone 2.0 'ın Türkiye'deki satış fiyatı yaklaşık olarak 1000 ₺.

Parrot AR Drone 2.0
Parrot AR Drone 2.0

Drone'ların Kullanım Alanları

>Kargo / Kurye olarak

Amazon bunun için çalışmalara başladı bile. Amazon Prime Air projesi ile teslimatlar Drone ile teslim edilecek. Müşteriler de beklemek zorunda kalmayacaklar. 


Amazon Teslimat Robotları
Amazon Teslimat Drone'ları
     #    Bu video ile de bunun nasıl mümkün olduğunu görüyoruz. Gerçekten mükemmel hizmet.


https://www.youtube.com/watch?v=98BIu9dpwHU

>İlk yardım

Bu projeyi gördüğümde tüylerim diken diken oldu. Çok güzel bir proje olmuş bence. Uygulamaya girerse eğer birçok hayat kurtarır. Olay kısaca şöyle çalışıyor. Acil durum olduğunda 112'yi arıyoruz. Sistem bizim konumumuzu anında tespit edip bize bir tane Drone yolluyor. Drone'da kamera ve ilk yardımda kullanılacak malzemeler yer alıyor. Kamerayı hastaya tutuyoruz ve Drone'u kontrol eden kişi bizimle iletişime geçiyor. Neler yapmamız gerektiğini söylüyor. Ambulans gelene kadar ilk yardımı yapmış oluyoruz. Umarım bu proje hayata geçer.

# Aşağıda videosunu izleyebilirsiniz.


>Film sektöründe

Film çekimlerinde o muhteşem görüntüleri yakalamak için artık helikopter kiralamanıza gerek yok. Drone kamerası sayesinde istenilen sahneyi çekmeye olanak sağlıyor. Ayrıca helikopter her alana uygun değildir, her yere giremez fakat Drone'larda bu sorun olmaz. Neredeyse bütün ortamlarda çalışabilir.

>Askeri Alanda

Bu alanda kullanılmasını sevmiyorum. Amerika zamanında bu alanda çok kullandı ve birçok insan bu yüzden öldü. Savaşlarda istihbarat amaçlı kullanılıyor.


>Yangın Söndürme

Son zamanlarda büyük Drone'lar ile yangın söndürülmektedir. Özellikte itfaiyenin giremeyeceği yerler için Drone'lar çok kullanışlı olabilir.

Bu başlıkları artırmak mümkün. Sizin de kullanım alanları hakkında aklınıza fikir gelirse yorum olarak yazabilirsiniz. 

Drone'ları son yıllarda çok duyuyoruz fakat ilk Drone(İnsansız Hava Aracı) 1916 yılında Archibad Low tarafından geliştirilmiştir.  Devam eden geliştirmeler ile birlikte 1. ve 2. Dünya savaşlarında bile kullanılmıştır. 


Bu yazımda Drone (İnsansız Hava Araçları) hakkında bilgiler verdim.  Bu Drone'lara giriş niteliğinde bir yazı oldu. Yeni yazılar da yazacağım. Umarım yazım beğenilmiştir. Bir sonraki yazıda görüşünceye dek. Esen kalın.


Kaynak
The New York Times
Webrazzi
Wikipedia


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: