Bilgisayarların Geleceği

By | Cumartesi, Aralık 06, 2014 Leave a Comment

Gelecek giyilebilir teknolojilerde olacak. Bilgisayarlar her yerde karşımıza çıkacak. Bizlerin aklına bilgisayar deyince, fişe takılı somut bir cihaz gelirken gelecekte bilgisayar denilince akla somut bir cisim gelmeyecek. Gelecekteki soru "Bilgisayar nasıl kullanılır?" değil "Bilgisayar nasıl giyilir?", olacak. Bilgisayar kullanan cihazlar o kadar çok hafif olacak ki biz onları hissetmeyeceğiz bile. Başka ne gibi özellikleri olacak, gelin birlikte bakalım.

Amerikan ordusunun elektronik cihazların büyüklüğü ve ağırlığı hakkında yaşadığı sıkıntılar, araştırmacıları daha küçük, esnek, hafif cihazlar yapmaya yöneltti. Önceden elektronik cihazların ekranları camdan oluşuyordu. Tarihte daha yeni sayılabilecek bir gelişme olarak resimleri plastiğe gömmek artık mümkün. Telefonlar git gide inceliyor ve küçülüyor. Gelecekte gazete kağıdı inceliğinde telefon kullanabileceğiz.

Fakat bir sorun var o da esneklik. Bunun da araştırmaları sürüyor. Ekran esnetmek ile iş bitmiyor. Bunun elektronik devreleri, bataryası ve çeşitli aksamları da var. IBM, Nokia, Samsung bu konularda çalışmalar yapıyor. İnternet sitelerinde görüyoruz: "IPhone konsept* tasarımı". Bu tasarımlarda gördüğümüz özellik genellikle esneklik. Yani anlıyoruz ki insanlar esneklik özelliğini bekliyor.

Onun dışında gelecekte transistörlerin yerine geçecek bir teknoloji geliyor. Grafen Teknolojisi. Grafen karbon atomunun petek örgülü yapılarından birine verilen isimdir. Grafen, bir atom kalınlığında dahi elde edilebilen bir maddedir. Yıllardır kullanılan transistör teknolojisi bu madde sayesinde değişecek.


ESNEK, ÇOK FONKSİYONLU CİHAZLAR


Hem esnek hem de kullanışlı olması nasıl olacak ve hayatımızı nasıl değiştirecek. İleride büyük ihtimalle akıllı telefonlar ince kol bantları haline gelecek. Bununla alışveriş yapabilecek, araba için kontak anahtarı taşımamız gerekmeyecek, banka kartı; ehliyet; nüfus cüzdanı vb. kullanmamız gerekmeyecek. Eve girerken, ev de akıllı olacağı için anahtar taşımamız gerekmeyecek. Eve girdiğimizde kumanda kullanmamız gerekmeyecek her şey ama her şey bizim rahatlığımız için tasarlanacak. Belki insanlar yattığı yerden birçok işini halledecek Ve ne yazık ki obezite artacak. Bu da bana Wall-e filmini anımsatıyor. 




NESNELERİN İNTERNETİ


Bağlanması fayda sağlayacak bütün nesnelere gelecekte İnternet bağlanacak. Bugün dünyada 1 milyar insan ve bir o kadar da insan İnternet'e bağlı. Gelecekte bunun 50 milyar olması bekleniyor. 

Peki bu nasıl olacak?
Şimdi etrafınıza bakın. O baktığınız nesnelerin çoğu İnternet'e bağlanacak. Elbise dolabınızdaki ayna İnternet'e bağlanacak ve siz, almak istediğiniz elbiseyi üzerinizde aynaya bakarak görebileceksiniz. Televizyonlar İnternet'e bağlanmaya başladı bile. Lambalar, otomobil lastikleri, pencereler, perdeler vb. her şey İnternet'e bağlanacak. Güneş ışınlarının açısı hesaplanıp perde kendini otomatik kapatacak. Odanın sıcaklığına göre pencere içeri hava verecek veya havayı kesecek. Çiçeklerimiz otomatik olarak nem ölçerler sayesinde sulanacak ve su miktarını telefonlarımız ile kontrol edebileceğiz. Gelecekte bir insana baktığımızda o insan hakkında bilgi sahibi olabileceğiz. Facebook gözlerimizin önüne gelecek. 

Gelecekte bilgisayarlara o kadar çok alışacağız ki bilgisayar sözlüğü tedavülden bile kalkacak.





*Konsept Tasarım: Yeni ürün çıkmadan önce, tasarımcıların o ürün hakkında tahmin ettiği ve beklediği tasarımdır.

Kaynak: Turkcell

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: