3G'den 4G'ye Geçiş

By | Cuma, Şubat 06, 2015 Leave a Comment


Şüphesiz ki günümüzde telekomünikasyon hızla gelişiyor. İnsanlar daha çok telefon görüşmesi yapıyor, daha çok internete giriyor, daha çok mesaj atıyorlar. Yani daha çok veri taşınıyor, yük artıyor. Eski teknolojiler de bunu karşılayamaz hale geliyorlar. Çözüm olarak yeni teknolojiler geliştiriliyor. Yazımda 4G teknolojisi hakkında temel bilgiler bulacaksınız. Ayrıntılar yazının devamında.

2G, 3G, 4G, ... Tamam da Nedir bu 'G' ?

'G' İngilizce bir kelime olup 'generation' kelimesinin baş harfidir. Türkçesi ise 'nesil' anlamına gelir. 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.


4G'ye geçmeden önce önceki nesilleri de incelememiz gerekir.

3G to 4G
3G out 4G in

Nesil Tarihleri

Birinci Nesil [1G]

İlk ortaya çıkan teknolojidir. 1G teknolojisi iki kaynak arasında sadece ses gönderimi ve alımı şeklinde çalışıyordu.

İkinci Nesil [2G]

2G olarak da isimlendirilebilir. Ses ve mesajlaşma için GSM, internet için GPRS örneği vardır. Bugünkü haberleşme teknolojisinin yüzde 60'ı ikinci nesildir.

Üçüncü Nesil [3G]

3G olarak isimlendirilir. Üçüncü nesil ile hayatımıza görüntülü konuşma girdi. Yazının başında da belirtildiği üzere veri miktarının artması sonucu Türkiye 3G'ye yakın zamanda geçmişti. 3G ile birlikte daha hızlı internet gelmiştir. Telefon operatörleri 3G kapsama alanlarını günden güne geliştirmektedir. Türkiye'nin mobil operatör devleri Turkcell, Vodafone ve Avea 3G ile birlikte çeşitli servisler ortaya çıkarmışlardır. Fakat Türkiye'nin bazı yerlerinde kapsama alanı sıkıntısı hala daha yaşanmaktadır. Güzel olan şu ki operatör şirketlerine telefonun çekmediği yeri koordinatları ile birlikte bildirebiliyorsunuz. Böylece onlar çekmeyen bölgeye baz istasyonu dikmek için çalışmalara başlıyor. En azından onların söylemi bu.

Dördüncü Nesil [4G]

Türkiye'de merakla beklenen kablosuz telefon teknolojisidir. 4G ile hücresel ağ sistemi kullanılıyor. 3G teknolojisinde çıkan sorunların 4G ile çözülmesi bekleniyor. 4G teknolojisini ilk Japonya 2004 senesinde duyurmuştur. 2009 yılında ise ABD 4G testini yapmış ve başarı ile tamamlamıştı. 4G ile taşınabilir TV, çok ortamlı mesajlaşma, hızlı internet hayatımıza girecek. Şebekelerin kapasiteleri yükselecek. Yani veri yoğunluğuna bağlı aksaklıklar giderilecek. En azından 100 Mbit/s veri hızı bekleniyor.

 Türkiye'deki 4G Gelişmeleri Neler?

Turkcell çalışmalara başladı bile. 2014 yılı Ekim ve Kasım tarihlerinde 4 ilde testleri gerçekleştirdi ve testler başarılı oldu. Yani Türkiye 4G teknolojisine hazır. Turkcell eski CEO'su Süreyya Ciliv'e ve haberleşme bakanı Lütfi Elvan'a göre Türkiye 4G'ye 2015 yaz ayında geçebilecek.

Umarım bu tarihler ertelenmez ve hızlı internete biran önce kavuşuruz. 4G hakkında temel bilgileri içeren bir yazı oldu. Umarım yazım beğenilmiştir. Yazılarım devam edecektir. Takipte kalın, kendinize iyi bakın.


Kaynak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/4G



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: