WhatsApp Messenger ve Başarı Hikayesi

By | Pazartesi, Şubat 02, 2015 Leave a Comment

Bu yazımdaki konu dünyanın en başarılı anında mesajlaşma (instant messaging) uygulaması hakkında olacak. Yani WhatsApp.

WhatsApp Öncesi

Akıllı telefon furyası ile birlikte çoğumuz akıllı telefon sahibi olduk. Akıllı telefonlar daha yeni çıkmasına rağmen çoğu insan "Yaa bu telefonlar olmadan önce biz ne yapıyorduk?" diyor. Halbuki yaptığımız şey telefon operatörümüzden aylık 10000 SMS alıp onu yetirmeye çalışmaktı. Ve unutmamak gerekir ki o zamanların telefonları da tuşluydu.

WhatsApp kurucuları
Soldaki Brian Acton | Sağdaki Jan Koum

02.11.2009

WhatsApp ilk sürümünü duyurdu. İki Yahoo çalışanı Brian Acton ve Jan Koum dünyayı değiştirecek bu uygulamanın ilk sürümünü yayımladılar. Milyarlarca insanın bu uygulamaya bağımlı olacağı onların aklına gelmemişti.

WhatsApp hiçbir kişisel bilgi gerekliliği duymadan kullanılabilecek bir uygulama. Sadece indirin ve kullanın. 

İkisi de Zengin Olmak İstiyordu

Jan Koum orta düzey bir aileden geliyordu. Annesi ve büyük annesi ile birlikte küçük bir apartmanda yaşıyordu. Çok çalışarak San Jose State Üniversitesine girmeye hak kazandı. Bu üniversitede programlama ile ilgili dersler aldı.  Jan Koum,  Brian Acton ile tanıştığında Brian Acton Yahoo'da çalışıyordu. Jan Koum da Yahoo'ya girdi ve dokuz sene birlikte çalıştılar. Sonrasında birlikte şirketten ayrıldılar ve Facebook ' a başvurdular. Fakat başvuruları kabul edilmemişti. İkisi de herkes gibi zengin olmak istiyordu. Iphone için uygulama yapmaya karar verdiler. WhatsApp'ı yaptılar. WhatsApp kısa sürede mükemmel bir başarı yakalamıştı. Çünkü kullanımı kolay, işlevsel ve daha önce yapılmamış bir uygulama ortaya koydular. 

Jan ve Brian, uygulamaya reklam vermeden milyon dolarlar kazanmaya başlamışlardı.

Peki WhatsApp Reklam Olmadan Nasıl Para Kazandırdı? 

WhatsApp Ücret
Android İçin WhatsApp Ödeme
WhatsApp kurucularına iki yolla para kazandırdı. 
  • Iphone kullanıcıları için yüklerken bir kere para aldı
  • Android kullanıcıları için yılda bir kere para aldı
Raporlara baktığımızda bir ay gibi kısa bir sürede WhatsApp 250 milyon insana ulaştı. Bu uygulama piyasasında çok büyük bir sayı.
Ve şunu da belirtmekte fayda var, uygulamanın geliştirilmesi Rusya'da yapıldı. Daha sonraları da WhatsApp Inc. şirketi kuruldu.



WhatsApp yenilik yapmaya devam ediyor. Son haftalarda WhatsApp yeni bir özelliğini duyurdu. Artık Web üzerinden mesajlaşma olanağına sahibiz. Nasıl yapılacağını merak edenler için bunun hakkında yazı yazmıştım. Buradan ulaşabilirsiniz.

Facebook'un Zararı Büyük

Zamanında Facebook Brian Acton ve Jan Koum'u şirketine kabul etmemişti. Facebook burada büyük hata yapmıştı fakat bunu anlaması 2014 Şubat'ta ortaya çıkacaktı. Facebook tam tamına 19 Milyar Dolar vererek 2014 Şubatta WhatsApp'ı satın aldı. Bu, teknoloji dünyasında son 10 yılın en büyük satın alımını temsil ediyor.


WhatsApp'ın kurulmasında çeşitli dönüm noktaları var. Bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. 

  • Jan Koum eğer zengin bir aileden gelseydi belki de bu kadar çalışmayacak ve WhatsApp'ı tanımamış olacaktık. 
  • Jan Koum ve Brian Acton'un tanışmaları
  • Facebook'un Jan ve Brian'ı kabul etmemesi
Bunlar sadece akla gelen dönüm noktaları. Facebook'a girememeleri o an için kötü olarak görünüyordu. Fakat zamanı geldi ve  Facebook 19 Milyar Dolar'a WhatsApp'ı satın aldı. 

Bu yazımda WhatsApp'ın başarı hikayesini anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. Sonraki yazılarımda görüşmek dileğiyle. Yorum yapmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın.

Kaynak:


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: