3D Yazıcılar ve Geleceği

By | Salı, Şubat 10, 2015 Leave a Comment

Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor. Bu yazıdaki konu 3D yazıcı nedir? Tarihi nedir? Hangi alanlarda kullanır? Gelecekte 3D yazıcıları neler bekliyor? olacak. Ayrıntılar yazının devamında.

3D Yazıcı Nedir?

3D yazıcı, CAD(Bilgisayar destekli tasarım) programları ile modellenmiş nesneleri gerçek ortamda ortaya çıkaran yazıcılardır. Örnek olarak 3DsMax ile modellediğiniz bir nesneyi 3D yazıcı ile basabilirsiniz. Baskı işlemi yapılırken birçok ham madde kullanılabilir. En yaygın olan ham maddeler sert plastik olan PLA ve ABS 'dir. 

3D Yazıcı Tarihi

İlk 3D faaliyetlerine 1980 yılında başlanmıştır. Evet yanlış duymadınız 3D basım teknolojisi çok da yeni değil. Peki nasıl oluyor da son yıllarda adını sıkça duyuyoruz? Bunun nedeni medyanın bu teknoloji üzerinde durması ve insanların da bu teknolojiyi merak edip kullanmak istemesidir. Medya 2010 yılından itibaren 3D yazıcılar üzerinde durmuştur. 3D yazıcıların market hacmi 2012'de 2.2 milyar dolara yükselmiştir. Görünen o ki satış - pazarlama üzerinde medyanın etkisi büyük.

3D Printer
The Cube 3 


**************
İlginizi Çekebilir -> 3D Teknolojisi


Kullanım Alanları

Kullanım alanları bir çok kategoriye ayrılabilir. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.

Endüstriyel Kullanım 

Endüstride 3D yazıcılar şu an pek kullanılmıyor olsa bile yakın tarihte örneklerine sıkça rastlayacağız. 
  • Arabalar yapılırken parçaları büyük 3D yazıcılar ile basılacak. Kalıplara ihtiyaç duyulmayacak. 
  • Evimizdeki herhangi bir mekanik veya elektronik aletin bozulan parçasını bize verilen 3D model ile kendi evimizde basıp tamir edebileceğiz.
  • Kendi arabamızı yapacağız(Örneği var).

Bireysel Kullanım

İleride çoğumuzun evinde 3D yazıcı bulunacak. Kendi modellerimiz ile istediğimiz şekli basabileceğiz.

  • Çocuğumuzun oyuncaklarını kendi evimizde üreteceğiz
  • Sevgilimizin ve kendimizin modelini 3D yazıcı ile basıp ona sürpriz yapabileceğiz
  • Evimize dekorasyon için çeşitli objeler üretebileceğiz

Uzayda Kullanım

Bize çok uzak gelse de büyük ülkeler uzaya kendileri gibi büyük yatırımlar yapıyorlar. Örnek olarak NASA(National Aeronautics and Space Administration) 3D yazıcı kullanarak besin üretmek için çalışmalara başladı bile. Amaç ise uzayda herhangi bir gezegende besin üretimine imkan tanımak ve gezegeni yaşanabilir hale getirmek. Düşünsenize kendi besininizi kendiniz basıyorsunuz. Kulağa çok uzak gelen şeyler. Fakat gelecekte bunlar gerçekleşecek. 

Ülkemizde Fiyatlar

Fiyatlar 2000 $ ile başlıyor 15000 $ a kadar devam ediyor. Teknoloji daha yeni tanınan bir teknoloji yakın zamanda fiyatların ucuzlayacağına inanıyorum. 


Ülkemizde 3D yazıcı ve baskı konusunda ilk ve tek konsept mağazası olan bir firma var. 3 Dörtgen. 3D baskı, tarama, tasarım hizmeti veren mağaza yıl içerisinde güzel etkinlikler de düzenliyor.


3D yazıcılar hakkında konuştuk. Yorum yapmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın.



Kaynaklar:



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: