GNU/Linux Richard Stallman

By | Pazar, Mart 08, 2015 Leave a Comment


06.03.2015 tarihinde Ankara Üniversitesinde gerçekleşmiş olan BİLMÖK'ün kapsamında belki de en ilginç konuşmacılardan biriydi Richard Stallman. Bu yazıda "Richard Stallman kimdir?", "GNU nedir? ", "Linux işletim sistemine ne kadar güvenmeliyiz?" sorularına cevap arayacağız.
GNU Kurucusu
Richard Stallman

Richard Matthew Stallman Kimdir?

GNU projesinin ve Özgür Yazılım Vakfının kurucusu olan Stallman'ın internet alemindeki kısaltması "rms" dir. 1953 doğumlu olan Richard Stallman Amerika'nın New York eyaletinde
doğmuştur. Özgür yazılım denilince akla gelen ilk isimdir.


GNU Nedir?

GNU Afrika'da yaşayan bir hayvana verilen isimdir. Türkçesi "Öküz Başlı Antilop"tur. Proje olarak düşünüldüğünde GNU'nun açılımı "GNU is Not Unix" yani GNU Unix değildir. Gerçekten de öyle GNU Unix işletim sistemine benzemesine rağmen Unix'e dair hiçbir kod parçası içermez. GCC yani C dilini derlerken kullandığımız derleyici de GNU Compiler Collection'dan gelmektedir. Sadece Linux denilmesine karşı çıkan Stallman doğrusunun GNU/Linux olduğunu söylemektedir.

Richard Stallman Sunumundan Notlar[BİLMÖK]

Öncelikle çok sempatik biri olduğunu söyleyebilirim. Sahneye çıkar çıkmaz ayakkabılarını çıkardı çorapları ile sunuma devam etti.

Dipnot: Rivayete göre bazı sunumlarında ceketini hatta gömleğini de çıkarıyormuş.

GNU telaffuz ederken dikkat etmemizi öneriyor. "gınu" şeklinde telaffuz edin diyor.

Türkiye'de çayı sevmiş olacak ki sunum boyunca 4-5 bardak çay içti, ekstradan bir şişe de su içti.

Open-Source denilmesinden hoşlanmıyor. Onun yerine Free-Software kullanılmasını öneriyor.

Windows, Google Play, Mac OS, Amazon, Kindle vb. ürünlerin hepsi Malware(Kötü amaçlı yazılım) diyor. Bilgilerimiz sunuculara gönderiliyormuş sürekli. Amazondan bir kitap satın aldığımızda hangi sayfayı okuduğumuza kadar her şey sunuculara gönderiliyormuş.

Richard Matthew Stallman cep telefonu kullanmıyor. Mail ile haberleşiyormuş. Çok acil durumlarda arkadaşlarından telefon etmesi için rica ediyormuş.

Ubuntu free software değil dedi. Çünkü Ubuntunun marketinde paralı uygulamalar bulunuyor. Hatta Ubuntu için SpyWare(Casus Yazılım) dedi.

Firefox açık kaynaklı fakat free software değil.

Libre Office free-software.


Kaynak:
Bilmök
Wikipedia


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: