3D Teknolojisi

By | Çarşamba, Ocak 28, 2015 Leave a Comment

Dünya hızla değişiyor. Daha 1990 senelerinde renkli televizyon için insanlar birbiri için kıyasıya mücadele ederken şu anki teknolojiye baktığımızda teknolojinin çok hızlı bir ivmeyle geliştiğini görebiliyoruz. Artık maçlar, belgeseller, hayranlıkla izlediğimiz aksiyon sahneleri ve bir çok şey daha gerçekçi. İşte bu teknoloji 3D teknolojisi.

3D bir illüzyon mu?

sinemalarda dağıtılan 3d gözlükler
Sinemalarda Verilen Bir 3D Gözlük
Homo sapiens türü yani bizler yaratılışımızdan itibaren çift göze sahibiz. Bu da doğuştan itibaren insanın dünyayı 3 boyutlu olarak algılamasına neden oluyor. Peki nasıl oluyor da iki gözümüzle aynı cisme baktığımız halde cismi 3 boyutlu halde görebiliyoruz? Bu sorunun cevabı gözlerimiz arasındaki mesafede yatıyor. İnsanoğlunun iki gözü arasındaki yaklaşık uzaklık 60mm civarındadır. Bu gözler arasında perspektife yol açıyor. Beyin iki gözden gelen bu görüntülerin perspektif açıklığını kapatmaya çalışıyor. Bu da, biz insanların cisimleri 3D olarak görmemize neden oluyor. Şimdi galiba 3 boyutlu kameraların neden iki tane lensi olduğunu anlamışsınızdır.

Nedir bu altında yatan teknoloji?

3D film için kullanılan çeşitli metotlar var. Bunların arasında Anaglif yöntem, Polarizasyon(Kutuplaşma) Yöntemi ve LCD Shutter vardır.

Anaglif Yöntem

Anaglif yöntem, 3D teknolojisinin ilk çıkmaya başlandığı zaman kullanılan bir yöntemdir. İki projeksiyon kullanılır. İlk projeksiyondan mavi-yeşil şekilde yansıtılan görüntü ikinci projeksiyondan kırmızı olarak yansıtılır. Bunun için bir camı kırmızı bir camı yeşil veya mavi olan bir gözlük kullanmamız gerekir. Bu gözlük diğer renkleri engeller ve iki göz aynı sahneyi farklı açılardan algılar. Bu sayede 3D olarak görmüş oluruz.

Polarizasyon(Kutuplaşma) Yöntemi

Bunun için özel kutuplaşmış bir gözlük kullanılır. Gözlükteki camlardan biri görüntüyü dikey olarak yansıtırken biri de yatay olarak yansıtır. İki cam arasında farklı kutuplaşma olduğundan iki göz aynı sahneyi farklı açılarda algılar ve 3D olarak görmüş oluruz. Sinemalarda sıkça kullanılan yöntem polarizasyon yöntemidir.

 LCD Shutter Yöntemi


Pil ile çalışan gözlük kullanılır. Bu gözlüğün projeksiyon ile iletişim halinde olması gerekir. Temel olarak gözlük camlarının önünde gözle görülmeyen perde bulunur. Projeksiyondan gelen sinyallere göre sırayla göz camları kapanır. Normal şartlarda saniyede 24 kare ile oynatılan bir film bu teknoloji ile saniyede 48 kare ile oynatılır.


Umarım bu yazımı beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımda görüşünceye dek, kendinize iyi bakın.


Kaynak:
Wikipedia
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: