Kellik Tarih mi Oluyor?

By | Pazartesi, Aralık 29, 2014 Leave a Comment

Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor. Tabi bu gelişmeler ile birlikte biyoloji, tıp alanları da hızla gelişiyor. Bazı yazılarımda hastalıkların tedavisi, gelecekte bizi bekleyen hastalıklara yer vereceğim. Bu da o yazılardan biri.

Jason Statham

Kellik Karizmanın Göstergesi mi?

Pek çok insanın özellikle de erkeklerin sıkıntı çektiği sağlık problemlerinin başında saç dökülmesi ve kellik geliyor. Bu Bruce Willis, Patrick Stewart, Pitbull, Harry Hill, Soner Sarıkabadayı gibi ünlülerin de yaşadığı bir durum. Kimi kelliği karizmatik buluyor kimi bu şekilde olmaya alışmış. Fakat ne
yazık ki bazı kişilerde dış görüntü bozukluğu, psikolojik problemler gibi sosyolojik sıkıntılar doğabiliyor.

Neler Yapılabilir?

Bununla baş etmek içinse bilinen bir kaç yöntem var. Saç ekim yöntemleri, doğal içerikli bazı kremler, yağlar(yılan yağı, badem yağı, zeytinyağı gibi) ve şifalı otlar(biberiye, marul otları, sardunya yaprakları gibi, horozibiği saçı, yonca suyu gibi) insanlar arasında saç dökülmesi ve kellik durumunda en çok başvurulan yöntemler. Saç ekimi bunlar arasında uygulama alanı en çok olan ve sonuç olarak daha başarılı olan seçenektir. Ancak bazı kimseler saç ekimi ücretini karşılayamama ve saç ekimi sonrasında birtakım sorunlar -alerji, ağrı, ödem, kanama- yaşamaktan korktukları için bu yöntemi tercih etmemektedir.

Gelecekte Neler Olacak?

İşte tam da bu noktada saç dökülmesi sorunu yaşayanlar için umut niteliğinde bir gelişme İspanya'da kanser ana araştırma merkezinde yaşandı. Bilim adamlarının tamamen bir tesadüf sonucu keşfettiği durum beyaz kan hücrelerinin yani makrofajların saç büyümesini tetiklemesi yönünde oldu. Bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı deney esnasında enjekte ettikleri anti-inflamatuar ilaçların farelerin saç miktarında değişme yarattığı gözlendi.
Beyaz Kan Hücreleri
Makrofaj Hücreleri

Makrofaj hücreleri beyaz kan hücreleri tarafından üretilen, enfeksiyonlarla mücadele eden ve ölü dokuyu temizleyen bir hücre tipidir. Madrid'de İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi'nde yapılan bu araştırmayı Dr. Mirna Perez-Moreno şu şekilde yorumluyor:"Makrofajlar, saç büyümesinden sorumlu kök hücreleri aktif hale geçiriyor."Yani bu saç nakli olmadan saç foliküllerinin büyümeye teşvik edilebileceği anlamına geliyor. 

O ve çalışmanın diğer uzmanları PLOS Biyoloji dergisinde şu şekilde yazdı:"Kök hücre alanındaki zorluklardan biri nakil gerek kalmadan yenilenmeyi teşvik etmek. Bu çalışma sayesinde artık makrofajların kök hücreleri kuşatan ortamda önemli bir rol oynadığı biliniyor.Çalışmamız makrofajların birincil özellikleri olan fagositik bağışıklık hücreleri olmasının ötesine geçerek cilt yenileme alanındaki önemini vurguluyor."

Dr.Perez ve diğer araştırmacılar bu bulguların gelecekte yaşlanmayı, kanseri ve doku rejenerasyonu durumunu da etkileyebileceğine inanıyorlar. Dr.Perez başka bir araştırma üzerinde çalışırken kazara yaptığı bu keşfi laboratuvarında test etti. Makrofaj hücrelerinin etkisinin baskılanarak farelere ilacın enjekte edilmesi saç büyümesini geciktirdi. Doktor bunun şimdilik sadece farelerde test edilmesine rağmen gelecekte insanlara da uygulanabilir bir gelişme olacağına inanıyor.


Eğer çalışmalar umut edilen şekilde gelişirse daha sağlıklı, kalıcı yönlerle saç sahibi olmak mümkün olabilecek. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: