Obezite Artacak mı Azalacak mı?

By | Pazar, Ocak 04, 2015 Leave a Comment

Bu yazımda bilimin geldiği noktanın ne kadar şaşırtıcı ve etkileyici olduğuna bir kez daha şahit olacaksınız. 

Obezite Belası

obezite belası
Obezite
Her geçen gün tesadüfen veya uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda aklımıza dahi gelmeyecek pek çok buluşa imza atılıyor. Bugün bunlardan birini sizlerle paylaşacağım. Hepimiz zaman zaman bazı kilo problemleri yaşamışızdır, kimimiz birkaç kilo kimimiz 10-15 kilo fazlalığından yakınır. 

Fakat bunlar düzenli beslenme ve egzersizle kaybedilebilecek sayılar. Birde işin hastalığa ulaşmış boyutu var ki bunun tedavi edilmesi için kişinin bir takım cerrahi operasyonlar, sıkı bir hormonal düzenleme gibi zorlu süreçler geçirmesi gerekiyor. İşte obezite Amerika'nın başta olduğu pek çok gelişmiş ülkede ciddi derecede yaygın. Obezite yarattığı görünüş bozukluğu dışında kişide hayat kalitesinin düşmesi, psikolojik sorunlar hatta ve hatta ölüme bile neden olabiliyor. Peki obezitenin nedenleri sadece sağlıksız beslenmek, spor yapmamak ve genetik aktarım mıdır?Genlerimiz dışında obeziteyi etkileyen başka yapılar vücudumuzda mevcut mudur?

Gelecekte Obezite

Bilim insanları uzun süredir bunları araştırıyor. Bu kişilerden biri olan Richard P. Phipps, takım arkadaşlarıyla beraber THY1 adını verdikleri proteini 1989'dan beri inceliyorlar. Rochester Üniversitesi'nden Richard Phipps, fazla kilonun sadece çok yemek ve az egzersiz yapmanın bir sonucu olmadığına inandığını, amaçlarının obeziteyi engellemek veya azaltmak olduğunu söylüyor. Bu proteinin kilo kontrolü üzerinde radikal bir değişiklik yaratabileceğini öngörüyor çünkü THY1 temelde ilkel bir hücrenin yağ hücresine dönüşmesini engelliyor. 

Fareler ve insan hücre çizgileri üzerinde yapılan laboratuar çalışmaları THY1 eksikliğinde yağ hücrelerinin büyüme gösterdiğini kanıtlıyor. Deneylerde THY1 seviyesi normal olan yüksek yağlı besinlerle beslenen farelere oranla THY1 proteinince eksik ve yine aynı şekilde yüksek yağlı besinlerle beslenen farelerin daha çok kilo aldığı gözleniyor. Buna ek olarak THY1 den yoksun farelerin kandaki insülin direncinin iki kat yüksek olduğu ölçülüyor. 

THY -1 40 yıl önce keşfedilmiş ve diğer alanlarla incelenmiş bir protein olmasına rağmen molekülün bu fonksiyonu yeni keşfedildi. İnsanda gözden ve karın bölgesi yağ dokusundan alınan örneklerle yapılan deneyler de benzer sonuçlar gösteriyor. Phipss ve meslektaşı Collynn Woeller-Enviromental Medicine da yard. prof - şu an THY1 kapatıldığında neden yağın daha hızlı biriktiğini araştırmaya devam ediyor.


THY1 'in insanlar doğduğunda farklı oranlarda olup olmadığı, zamanla bu miktarın değişime uğrayıp uğramadığı ya da çevresel etmenlerin bu sayıda bir etkisinin olup olmadığı ise henüz belli değil. Gelecekte araştırmaların hız kazanıp bir an evvel obeziteye son vermesi en azından etkilerini azaltması bu çalışma sayesinde mümkün olabilir gibi görünüyor.

Bu yazımda obezite üzerinde bilgi alışverişinde bulunmaya çalıştım. Bundan sonra tıp ve biyoloji alanları hakkında da yazılarım olacaktır. Siz obezite hakkında ne düşünüyorsunuz ? Türkiye'nin gelecekteki obezite haritasını çıkaracak olsak sizler ne düşünürdünüz? Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın.



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: