Geleceğin Otomobilleri || Hibrit(Hybrid) Teknolojisi

By | Pazar, Aralık 14, 2014 Leave a Comment

Bu yazımdaki konum geleceğin otomobilleri olan Hibrit Otomobiller ve altında yatan teknolojisi. Hibrit benzinli motor ile elektrikli motorun birlikte kullanıldığı bir sistemdir. İstediğiniz zaman benzinli motoru istediğiniz zaman da elektrikli motoru kullanabilirsiniz. Otomobil benzinli motor ile giderken aynı zamanda aküyü de şarj eder. Otomobil frenleme yaptığında da yine aküyü şarj eder. Araç elektrikli motoru kullandığında neredeyse 0 emilsiyon salınımı yapar.

Hibrit Otomobillerin Tarihi

Porsche firmasının kurucusu olan Ferdinand Porsche, istediğimiz zaman benzin ile istediğimiz zaman elektrik ile giden aracı 27 yaşında yapmıştır. Bu da 1902 yılına tekabül eder. Bu otomobil benzinli motor stop ettiğinde dahi elektrikli motor ile gidebiliyordu. 
hibrit motor
Toyota 1.8 Hybrid Motor

Sessiz Sürüş

Hibrit otomobillerde elektrikli motor kullanıldığında neredeyse tamamen sessizlikte aracınızı sürebiliyorsunuz. Tabi bunun eksi yanları da olabilir. Yolda giderken biz karşıdan karşıya geçerken bazen arabaların sesi gelip gelmediğine bakıyoruz. İleride bu konuda kazaların yaşanacağına eminim. 

Gelecekte Neler Olacak?

10 yıl içinde Hibrit otomobilleri çoğumuz kullanıyor olacağız. Neden mi? Benzin rezervleri tükenmeye başlayacak insanlar farklı enerji kaynaklarına yönelecek. Bunlardan biri de elektrik. Şu an bile bu araçları kullananlar var. İleride bunlar daha çok artacak. Dünyada yeni bir şeyler üretmek isteyen insanlardan neredeyse hepsi verimlilik konusuna çok önem veriyor. İşte hybrid teknolojisi de verimlilik konusunda üst sıralarda denilebilir. 

Kimler ne üretiyor?

Toyota, Honda bu konuda üst sıralarda denilebilir. Toyota Prius modeli dünyada ilk seri üretim hibrit otomobilidir. İlk seri üretimi 1997 yılında gerçekleşmiştir. Halen daha da üretimi ve satışı devam etmektedir. Bu araç Avrupa'da yılın otomobili seçilmiştir. Şimdi Toyota Yaris modelini de hybrid teknolojisine katmış durumda. Bu git gide artacağa benziyor. İleriki yıllarda corolla modeline de hybrid teknolojisi geleceği görülüyor. Honda markası da Insight ile başladığı bu yolculuğu Civic ile devam ettirmektedir. 

Gelecekte herkesin bir hybrid aracı olacaktır.


Siz bu teknolojinin gelişmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?



Kaynak: Wikipedia 












Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: