Geleceğin Otoyolları

By | Perşembe, Aralık 11, 2014 Leave a Comment

Otomobil teknolojisi hızla gelişiyor. Hepimiz daha verimli, daha rahat otomobiller için araştırmaların yapıldığını biliyoruz. Peki ya otoyollar?

Otoyollar da pek bilinmese de benzer bir hızla geliştiriliyor denebilir.
  • Yolda buzlanma olduğunda, ışıldayan kar tanelerinin bizi uyarıyor.
  • Işıldayan yol şerit çizgileri gece bize rahat bir sürüş sağlıyor
  • Elektrikli araçları şarj eden yol şeridi
  • Rüzgar ve Güneş enerjisi ile ışıldayan yollar
Bunlar gözünüze abartılı gelmiş olabilir. Hollanda bu konuda pilot ülke konumunda. Bu deneyimi yaşamak isterseniz, biletleri şimdiden alın yolculuk Hollanda'ya.

Dünya hızla değişiyor. Bugünlerde trend olan kelime "Akıllı" kelimesi. Her şeyin başına bir "akıllı" kelimesi getirir olduk. "Akıllı Ev", "Akıllı Telefon", "Akıllı Robotlar". Ve şimdi de "Akıllı Ulaşım" veya "Akıllı Yollar". Bilgisayar teknolojisi geliştikçe, "Akıllı" olan objelerin sayısı artacak görünüyor.


    >Buraya Bakabilirsiniz: Bilgisayarların Geleceği


Akıllı Yollar araçlara ve sürücülere yolun durumları, trafiğin durumu hakkında kapsamlı bilgi verebiliyor.

Fotovoltaik Asfaltlar

"Fotovoltaik" kelimesi Güneş ışınlarından bazı özel gözeler yardımıyla enerji üretmesidir. Bu enerji sonsuza kadar sürebilir. Gündüz güneş ışınları ile enerjilerini depolayan fotovoltaik cisimler gece bu enerjileri ile ışık veya ısı üretebiliyorlar. Bunlar asfaltlara döşendiğinde, gece sürüşlerinde
aydınlatmalı şeritler, buzlu havalarda da ısı sağlayarak sürücüye güvenli sürüş sağlıyor.


Yeni Nesil Şeritler

Dünyanın ilk akıllı yol projesi, Hollanda'nın Amsterdam şehrine yaklaşık 100 km ötede bulunan Oss kentinde hayata geçirilmiştir. Oss kentinden geçen bir otoyoldaki trafik işaretleri ve şeritler ışıklarla aydınlatılıyor. Amaç trafik kazalarının önüne geçmek. Ve tabi ki enerji tasarrufu sağlamak.

Studio Roosegaarde || Işıldayan Yol Şerit Çizgileri

Işıldayan Kar Taneleri

Düşünün ki kış mevsiminde gece seyahat ediyorsunuz. Sıcaklık 0 derecenin altında. Yolda gizli buzlanma var. -Kış mevsiminde gizli buzlanma sürücüler için çok önemli bir tehdit unsuru.- Yol bize ışıldayan kar taneleri ile bize yolda buzlanma olduğunu gösteriyor. Bu mükemmel bir şey. Hemen hızımızı düşürürüz ve kazalar önlenmiş olur.

Studio Roosegaarde || 0 derecenin altında ışıldayan kar taneleri

Aracınız Yolda Giderken Şarj Olsun

Elektrikli araçlar ve hibrit araçlar geleceğin teknolojisi olarak gösteriliyor. Eğer bir elektrikli aracınız var ise belirli bir şeritte giderken aracınızı şarj edebileceksiniz. Peki bu nasıl oluyor?
Basit bir işlem ile yolların tabanına bobin yerleştiriliyor. Böylece üzerinden geçen araçlar akülerini şarj edebiliyor.

Studio Roosegaarde || Elektrikli otomobilleri şarj eden şerit

Bu saydıklarım hayal gücümüzü zorlasa da yakın bir gelecekte bu teknolojileri kullanıyor olacağız. Eğer geleceğin teknolojisini şimdiden test etmek isterseniz yolunuzun Hollanda'ya düşmesi gerekiyor. Umarım bu teknolojiler her zaman insanların hayatını kolaylaştırmak için kullanılır. İnsanlara zarar verecek teknolojiye hep karşıydım ve hep karşı olacağım.

Sizler geleceğin otoyolları hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye'de bu yollar uygulanabilir mi? Uygulanırsa ne kadar sağlıklı olur?


Kaynaklar

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: