Her Başlangıç Seviyesindekilerin Öğrenmesi Gereken En İyi Programlama Dilleri

By | Pazartesi, Aralık 08, 2014 Leave a Comment

Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) Türkiye'de gelişen bir endüstri. Ülkelerin gelişmesi için Bilgisayar Bilimlerine daha çok önem vermeleri gerekiyor.Her zaman zeki, yetenekli mühendislere ihtiyaç var.

Fakat bir şeyler öğrenebilmek için, insanların en çok güçlük çektikleri yer "nereden başlanacağı". Programlama dili öğrenmek isteyenler için burada bir kaç öneri var, gelin onlara birlikte bakalım.

Programlama dili öğrenmeden önce 'Sürükle-Bırak'(Drag and Drop) Programlamasıyla Başlayın
drag drop programming
Hadi Partovi, Code.org kurucu ortağı

Sürükle-Bırak programlaması, programı manuel olarak yazmak yerine, basit bir teknik ile programınızı bloklarla veya bazı görsel objeler ile oluşturmanızı sağlıyor.

Programlama dillerinin kesin kuralları, yazım stili(syntax) ile uğraşmadan programlamanın mantığını bu platformlar sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Code.org sitesinin ortak kurucusu olan Hadi Partovi, bize bu imkanı sağlamak için bu siteyi kurmuş.


Programlamanın temel mantığını bir öğrendin mi, gerçek objelerin yapımını öğrenmek için can atacaksınız.
          Hadi Partovi


Sürükle-Bırak programlamasına başlamak için bir çok seçenek var. Bunlardan bazıları: Code.org Code Studio ve Google Blocky.

Code.org Sitesinden Bir Görünüm


Python Başlamak İçin En Basit Dil

Hadi Partovi'ye göre Python programlama diline başlamak için en basit dil. Çünkü Python dilinin söz dizimi(syntax) çok belirgin değil. Eğer siz noktalı virgül veya parantez unutursanız, Python için bunlar önemli değildir. Fakat diğer Programlama dillerine bakınca -C, C++, Java gibi- eğer siz bir noktalı virgül unutursanız program çalışmaz.

Fakat Javascript Geliştiriciler Arasında En Kullanışlı Dillerden Biri

Javascript, Python kadar basit olmasa da, her platformda çalışabilme özelliğine sahip-Mac, Windows, iOS, Android vb. Tüm Web tarayıcıları,  yeni çıkan bazı ürünler - akıllı saatler gibi -  Javascript'i bir noktada kullanıyorlar.


Javascript'i Kaptıysanız Ruby ve Ruby on Rails ile Oynamaya Başlayabilirsiniz


Ruby ve Ruby on Rails isim olarak birbirine çok benzese de aralarında belirli farklılıklar var. Ruby betik(script) bir dil olmasına karşın- tıpkı Python gibi-, Ruby on Rails, Ruby tarafından oluşturulmuş bir Web Framework'tur. Yani Ruby bir programlama dili fakat Ruby on Rails, Ruby ile oluşturulmuş bir araçtır.
Ruby ve Ruby on Rails'i çekici yapan ise prototipleme olayıdır. Siz bir kodu yazdığınızda sonucunu görmek ve çalıştırmak çok basit.

Bonus: HTML'e Aşina Olun... Eğer Site Kurmak İsterseniz Lazım Olacak

Bir markanız var ve onu tanıtmak istiyorsunuz, veya sadece hobi olarak yaptığınız ürünleri sergilemek için site kurmak istiyorsunuz her ne olursa olsun bu işi siz kendiniz yapmak istiyorsanız HTML diline hakim olmanız gerekiyor. HTML(Hyper Text Markup Language).


Düşünüyorum da Türkiye'ye Bilgisayar Bilimlerinin önemini göstermek biraz güç olacak ama ileride mutlaka olacak inanıyorum. Aklıma Binali Yıldırım'ın Türk Telekom davetinde konuşması geldi. Aşağıda videosunu bulabilirsiniz.




Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Size göre başlangıç seviyesinde biri için öğrenmesi gereken diller nelerdir?



Kaynak: www.businessinsider.com


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: