Windows 8 Başarısızlığı ve Windows 10 'dan Beklenenler

By | Çarşamba, Aralık 03, 2014 Leave a Comment

Microsoft'un Tarihi

Microsoft'un garip bir tarihi var. Piyasaya sürdüğü her iki işletim sistemlerinden biri iyi ondan sonra çıkan ise kötü oluyor.
Windows 9x  -->Kötü
Windows XP --> İyi
Windows Vista -->Kötü
Windows 7     -->İyi
Windows 8 -->Kötü
Windows 9 -->Yok
Windows 10 --> ?? (Merakla bekleniyor)

Bunu bile bile mi yapıyor büyük merak konusu. Net Applications verilerine baktığımız zaman işletim sistemlerinin kullanım payı:

%51 --> Windows 7
%23 --> Windows XP
%12 --> Windows 8
%6   --> OSX
%2   --> Diğer

Tablo gerçekten şaşırtıcı değil mi?

OSX hakkında hiç konuşmayacağım. Burada önemli olan %88 oranında dünyada Windows işletim sisteminin kullanılması. İnsanlar Windows'tan vazgeçemiyor. Fakat oranlara baktığımızda da Windows 8 düşük kalıyor. Microsoft firmasının düşüncesi şuydu: Biz Windows 8'i piyasaya süreriz, Windows XP'den de desteği çektik mi insanlar Windows 8 'e yönelirler. Fakat öyle olmadı insanlar Windows 8'i sevmedi.

>Başlat menüsü kalkmıştı. İnsanlar program aramak için Windows tuşuna basıp, çocuklara yönelik eğitici kutuların arasında programı aramak zorunda kaldılar.
>İnsanlar bilgisayarını kapatmak istediklerinde bir baktılar ki kapatamıyorlar. Kapat düğmesinin yerini bulamadılar.
>Uygulamalar ile uyumluluk sorunları

Ve birçok sebep daha sayılabilir. Bu yüzden insanlar Windows 7'ye geçtiler. Windows diğer alanlarda da başarısızlığa uğramıştı. Windows Phone, Android ve IOS karşısında sevilmedi. Belki yine o eğitici kutucuklardan dolayı olabilir. Bir düşünsenize Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinde CEO'sunuz. Toplantıda telefonu çıkarıp o kutucuklar arasında arama yapıyorsunuz. Nerede prestij? Kendi düşünceme göre telefon alanların yarısından fazlası prestij için alıyor. Zaten bu yüzden IPhone bu kadar tuttu. Onun dışında XBox'un satışları Playstation karşısında düşük kaldı. Belki de o da hala daha pilli kollar kullanmasından kaynaklanıyor olabilir. Hangi devirde yaşıyoruz !

Windows'un yeni CEO'su Satya Nadella Windows 8'de bazı şeyleri yanlış yaptığını ve bunu diğer işletim sisteminde düzelteceğini söylemişti. Umarız öyle olur.


Windows 10, Peki neden 9 değil?

Bunun için çeşitli rivayetler var:
>Windows 8'den olabildiğince uzaklaşma isteği
>Windows 95 ve 98'e kısaca 9x deniliyordu. Onlar ile karışmaması için.

Windows 10 ne zaman çıkacak?
Satya Nadella'nın açıklamalarına göre 2015'in sonlarına doğru çıkacak. Fakat denemek için Windows 10'u gerek sanal gerek gerçek sistem olarak kurabilirsiniz. Linki hemen aşağıda:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-iso

Buradan istediğiniz dilde, istediğiniz sürümü seçim kurulum yapabilirsiniz.


Windows 10 ile gelen göze çarpan yenilikler nelerdir?

>Başlat menüsü geri geliyor
>Kapatma tuşu artık göz önünde
>Görev Değiştirici(Alt + Tab) daha güzel. Değişticeğimiz programın ismini ve küçük ekran görüntüsünü görebiliyoruz. Linux sürümlerine benzemiş.
>Sanal Masaüstü. Linux işletim sistemlerinden alışık olduğumuz olay. Kısaca birden fazla masaüstü üzerinde çalışma imkanı geldi.
>Aero Snap. Bu Windows 7 ve 8 kullanıcıları için tanıdık bir özellik fakat ismini bilmeyenler olabilir. Bir pencereyi başlığından tutup sağa veya sola götürdüğümüzde ekranı yarım kaplayacak şekilde yapar. Evet hatırladınız. Şimdi bu özelliğe ilave olarak köşelere götürdüğünüzde de ekranı çeyrek şekilde kaplıyor. Yani toplamda 4 pencere ile aynı anda çalışabiliyorsunuz.

new windows 10



Windows 10 umarım güzel olur ve hem insanları hem de Microsoft'u tatmin eder. Yorumlarınızı bekliyorum.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: